Archiwa: Baza wiedzy

Wyszukaj w obecnej kategorii:

Metal – najczęstsze zanieczyszczenie żywności

Ryzyko zanieczyszczenia metalem pozostaje najczęstszym i najbardziej prawdopodobnym w zakładach przetwórstwa i pakowania żywności. Dlaczego tak jest? W fazie surowej żywność jest poddawana różnym procesom - od krojenia bochenków, mielenia przypraw lub mieszania suchych i mokrych składników do pieczenia, gotowe ciastka mogą być pakowane w wygodniejsze pojedyncze porcje "piknikowe" lub herbatniki cięte za pomocą krajalnic ze stali nierdzewnej – wtedy ponownie powstaje ryzyko zanieczyszczenia metalem w łańcuchu dostaw żywności.   Ogromny wzrost automatyzacji na liniach produkcyjnych piekarni również ma znaczenie....

Więcej

Rodzaje kodów kreskowych

Rodzaje i atrybuty kodów kreskowych         Poniższa tabela przedstawia różne rodzaje kodów kreskowych oraz ich atrybuty. Prosimy skontrolować dokumentację urządzenia w celu ustalenia który kod kreskowy istnieje w Państwa urządzeniu.     Legenda: Cyfra kontrolna: Automatyczne obliczenie cyfry kontrolnej Znak: Kod kresowy może przedstawiać litery, w innym przypadku jedynie liczby. Ustawienie Sz/W: Możliwe jest ustawienie zależności pomiędzy szeroką i wąską grubością kreski. Stosunek standardowy: Stosunek Sz/W gdy nie ustalono żadnych innych danych Luka standardowa: Szerokość luki w punktach...

Więcej

Inspekcja produktów spożywczych

Inspekcja produktów spożywczych: detektor metalu czy X-Ray? Ryzyko pojawienia się zanieczyszczeń w procesie przetwarzania żywności spędza sen z powiek wielu producentom. Jest to nie tylko kwestia zdrowia konsumenta, ale też możliwości utraty reputacji w przypadku wykrycia nieprawidłowości podczas audytu lub częstych reklamacji produktu. Obecnie producenci żywności są zmuszeni wprowadzać programy prewencyjne zgodnie z wytycznymi regulacji unijnej 852/2005 czy ISO 22000 Instrukcje Bezpieczeństwa Żywności. System zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP wymaga analizy zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych na każdym etapie przygotowania produktu....

Więcej