Baza wiedzy

Wyszukaj w obecnej kategorii:

Jak wybrać detektor metalu?

  Planują Państwo wystąpienie o nadanie certyfikatu jakości żywności? Audytor zalecił zastosowanie detektora ciał obcych? Zdarzają się reklamacje produktów z powodu wystąpienia zanieczyszczeń metalowych? Może już czas pomyśleć o detektorze metalu. Jak wybrać urządzenie spełniające nasze oczekiwania?   Oto porady przygotowane przez Sarah Ketchin, dyrektor zarządzającą firmy Fortress Technology:   Nie zapominaj o wykonaniu testów i prowadzeniu dokumentacji. W środowiskach piekarniczych wymagania testowe stają się coraz bardziej złożone. Zalecane jest uruchamianie wykrywania i odrzucania próbek testowych co godzinę, zaraz po...

Więcej

X-Ray w zakładzie przetwórstwa mięsa

Produkcja mięsa to jeden z największych sektorów branży spożywczej w Polsce. Na rynku panuje ogromna konkurencja, a produkty niewiele różnią się między sobą. Utrzymywanie reputacji marki staje się bardzo cenne, ponieważ może stać się wyróżnikiem produktu. Duży zakład mięsny z Polski o bardzo dobrej reputacji chciał zwiększyć eksport swoich produktów. Na nowych rynkach, gdzie marka nie jest jeszcze dobrze rozpoznawana, uzyskanie certyfikatów jakości może przekonać odbiorców do współpracy. Według standardów kontroli jakości w branży spożywczej wymagana jest inspekcja produktów, co...

Więcej

VERICODER – pierwszy zintegrowany weryfikator kodów kreskowych

Sprzedawcy detaliczni, producenci oraz dystrybutorzy wymagają czytelności kodów kreskowych na każdym etapie łańcucha dostaw. Weryfikacja jest niezbędnym elementem kontroli jakości, gwarantującym tę czytelność. Ręczna kontrola vs automatyczna weryfikacja Przed wprowadzeniem na rynek urządzenia Vericoder firmy Logopak, najpowszechniejszą metodą sprawdzania jakości kodów kreskowych na etykietach była kontrola ręczna. Działy kontroli jakości najczęściej wykorzystywały do tego ręczne weryfikatory, jak Axicon serii 7000, testując jakość kodów na etykietach w jednostajnych odstępach czasu. Metoda ta poza byciem czasochłonną, sprawdza próbki wyłącznie w sposób wyrywkowy....

Więcej

System x-Ray w branży dań gotowych

Branża dań gotowych to jedna z najszybciej rozwijających się na rynku spożywczym. Coraz popularniejsze są cateringi dietetyczne. Jednocześnie klienci wymagają coraz wyższej jakości posiłków. Nasz przykład dotyczy wdrożenia na rynku szwedzkim, przeprowadzonego przez naszego partnera – firmę Mekitec, ale w Polsce również odnotowaliśmy zainteresowanie tej branży inspekcją produktów pod kątem ciał obcych. Może doświadczenia szwedzkiego producenta będą pomocne dla poszukujących nowych rozwiązań. Firma ta postanowiła produkować dania gotowe dla dużej sieci sprzedażowej, pod jej prywatną marką, co wiązało się z...

Więcej

Wykrywalność obecności ciał obcych w produktach spożywczych

Wybór: detektory x-Ray O wartości żywności decyduje jej jakość i bezpieczeństwo. Bezpieczeństwo żywności to oczekiwanie konsumentów wobec nabywanej i konsumowanej żywności oraz warunek do spełnienia dla producentów. Jest to zatem według zapisu w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. „ogół warunków, które muszą być spełniane, i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością(…)”. Spektrum zagrożeń na jakie narażona jest żywność w trakcie procesu produkcyjnego jest szerokie, a składają się na...

Więcej

Metal – najczęstsze zanieczyszczenie żywności

Ryzyko zanieczyszczenia metalem pozostaje najczęstszym i najbardziej prawdopodobnym w zakładach przetwórstwa i pakowania żywności. Dlaczego tak jest? W fazie surowej żywność jest poddawana różnym procesom - od krojenia bochenków, mielenia przypraw lub mieszania suchych i mokrych składników do pieczenia, gotowe ciastka mogą być pakowane w wygodniejsze pojedyncze porcje "piknikowe" lub herbatniki cięte za pomocą krajalnic ze stali nierdzewnej – wtedy ponownie powstaje ryzyko zanieczyszczenia metalem w łańcuchu dostaw żywności.   Ogromny wzrost automatyzacji na liniach produkcyjnych piekarni również ma znaczenie....

Więcej

Rodzaje kodów kreskowych

Rodzaje i atrybuty kodów kreskowych         Poniższa tabela przedstawia różne rodzaje kodów kreskowych oraz ich atrybuty. Prosimy skontrolować dokumentację urządzenia w celu ustalenia który kod kreskowy istnieje w Państwa urządzeniu.     Legenda: Cyfra kontrolna: Automatyczne obliczenie cyfry kontrolnej Znak: Kod kresowy może przedstawiać litery, w innym przypadku jedynie liczby. Ustawienie Sz/W: Możliwe jest ustawienie zależności pomiędzy szeroką i wąską grubością kreski. Stosunek standardowy: Stosunek Sz/W gdy nie ustalono żadnych innych danych Luka standardowa: Szerokość luki w punktach...

Więcej

Inspekcja produktów spożywczych

Inspekcja produktów spożywczych: detektor metalu czy X-Ray? Ryzyko pojawienia się zanieczyszczeń w procesie przetwarzania żywności spędza sen z powiek wielu producentom. Jest to nie tylko kwestia zdrowia konsumenta, ale też możliwości utraty reputacji w przypadku wykrycia nieprawidłowości podczas audytu lub częstych reklamacji produktu. Obecnie producenci żywności są zmuszeni wprowadzać programy prewencyjne zgodnie z wytycznymi regulacji unijnej 852/2005 czy ISO 22000 Instrukcje Bezpieczeństwa Żywności. System zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP wymaga analizy zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych na każdym etapie przygotowania produktu....

Więcej