Metal – najczęstsze zanieczyszczenie żywności

Metal - najczęstsze zanieczyszczenie żywności

Ryzyko zanieczyszczenia metalem pozostaje najczęstszym i najbardziej prawdopodobnym w zakładach przetwórstwa i pakowania żywności. Dlaczego tak jest? W fazie surowej żywność jest poddawana różnym procesom – od krojenia bochenków, mielenia przypraw lub mieszania suchych i mokrych składników do pieczenia, gotowe ciastka mogą być pakowane w wygodniejsze pojedyncze porcje „piknikowe” lub herbatniki cięte za pomocą krajalnic ze stali nierdzewnej – wtedy ponownie powstaje ryzyko zanieczyszczenia metalem w łańcuchu dostaw żywności.

 

Ogromny wzrost automatyzacji na liniach produkcyjnych piekarni również ma znaczenie. Korzystanie z urządzeń w celu poprawy wydajności w niektórych sytuacjach staje się obowiązkowe. Wcześniej zespół operatorów ręcznych sprawdzałby wizualnie zużycie części maszyn i siatki drucianej np. sit, ale przy mniejszej liczbie pracowników fizycznych na linii ryzyko zanieczyszczenia metalem wzrasta.

 

Zainstalowanie systemu detektora metalu to pierwszy krok, równie ważne jest jednak przyjęcie jednolitej polityki zapewnienia jakości, stworzenie odpowiednich procedur kontrolowania odrzutów, a także niezawodnego procesu określania źródła wszelkich zebranych zanieczyszczeń. Po zebraniu tych informacji można podjąć odpowiednie działania, aby zabezpieczyć się przed kosztownymi zwrotami produktu i utratą reputacji marki.

 

Zakłady piekarskie są pod większą presją, aby przestrzegać coraz bardziej rygorystycznych standardów zgodności i audytów stron trzecich, a jednocześnie muszą stawić czoła stale zmieniającemu się rynkowi inspekcji. Chociaż obecne systemy detekcji są skuteczne, ważne jest zapewnienie ich zgodności ze środowiskiem, w którym mają pracować.

 

Kilka porad dla planujących zakup detektora metalu

 

1. Nie zapominaj o wykonaniu testów i prowadzeniu dokumentacji.

W środowiskach piekarniczych wymagania testowe stają się coraz bardziej złożone. Zalecane jest uruchamianie wykrywania i odrzucania próbek testowych co godzinę, zaraz po uruchomieniu produkcji lub przy nowej zmianie oraz za każdym razem, gdy jakiekolwiek ustawienia są aktualizowane lub zmieniane (zawsze sprawdź standardy branżowe i wymogi audytu dotyczące częstotliwości i procedury testowania). Oprogramowanie komunikacyjne Fortress, wyposażone w połączenia Ethernet, USB i bezprzewodowe, komunikuje się  ze wszystkimi generacjami cyfrowych detektorów metalu Fortress, aby ułatwić efektywne rejestrowanie zdarzeń i zbieranie danych.

2.Zapytaj o siłę sygnału.

Czułość detektora zależy od wielu czynników: wielkości otworu inspekcyjnego, częstotliwości operacyjnej, prędkości przemieszczania się produktu oraz środowiska. Największym ograniczeniem w branży piekarskiej jest wysokie przewodnictwo mokrych produktów, jak zaczyn ciasta, który zachowuje się pod tym względem jak metal. „Efekt produktu” pozostaje wyzwaniem dla wielu detektorów, ale ich czułość wciąż się zwiększa. Nowe oprogramowanie FM skutecznie analizuje i przetwarza sygnał z produktu, umożliwiając zwiększenie czułości o 40% podczas kontroli trudnych produktów.

3. Rozważ instalację detektora metalu w określonych punktach kontrolnych

w procesie produkcyjnym. Postawienie go na końcu linii produkcyjnej może skutkować wysokim poziomem fałszywych odrzutów i niepotrzebnym usuwaniem dobrego produktu i opakowania. Zaleca się przeprowadzenie ekspertyzy terenu przed dostawą i instalacją.

4. Automatyczne kontrole

-są szczególnie przydatne, gdy dostęp do systemu i pozycjonowanie lub warunki środowiskowe utrudniają testowanie. Fortress zaprezentował niedawno rewolucyjną technologię Halo – automatyczny system testowy, który eliminuje ryzyko błędu ludzkiego i obrażeń w miejscu pracy w krytycznych punktach kontrolnych, przy jednoczesnym przestrzeganiu standardów branżowych.

5. Zbadaj kompatybilność systemu, zanim dokonasz nowej inwestycji.

Nasze zobowiązanie “Nigdy nie przestarzałe” to program zgodności, który umożliwia klientom uaktualnianie wszystkich detektorów Fortressa (nawet tych wyprodukowanych 15 lat temu). To oszczędność środków i zmniejszenie emisji dwutlenku węgla!

6. Wyzwania związane z folią.

Detektory metali są w stanie sprawdzić produkty pakowane w folie laminowane z dobrym poziomem czułości. Coraz więcej producentów wyrobów piekarniczych stosuje opakowania foliowe jako normę, co zwiększa trwałość produktu, poprawia wygląd produktu i pozwala przyciągnąć konsumenta. Jednak czysta folia aluminiowa może być zbyt trudna i zalecany byłby specjalny detektor metalu w folii.

 

autor: Sarah Ketchin, dyr. zarządzający Fortress Technology