Nowoczesna kontrola produktów żywnościowych

System x-Ray w branży dań gotowych

Kontrola jakości żywności stanowi gwarancję, że to, co trafia na nasze stoły, jest zdrowe i bezpieczne dla naszego zdrowia i życia. Dlatego też żywność, po którą sięgamy, musi spełniać konkretne, ustalone standardy i normy, a weryfikują to audyty.

Kto kontroluje żywność w Polsce? Za bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych odpowiadają przede wszystkim ich producenci. W drugiej kolejności instytucje kontrolujące działalność przemysłu spożywczego. Stąd też żywność produkowana w Polsce podlega kontrolom zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym. W każdym przypadku wykorzystuje się odpowiednie procedury i zaawansowany technologicznie sprzęt, pozwalający np. na wykrycie zanieczyszczeń w produktach żywnościowych.

 

Na etapie wytwarzania za żywność odpowiada jej producent

Podczas realizacji procesu wytwarzania produktów spożywczych kluczową rolę odgrywa utrzymanie właściwych warunków higienicznych, m.in. w zakresie pomieszczeń, maszyn oraz personelu produkcyjnego. Nie mniej istotną kwestią jest nieustanny monitoring zagrożeń biologicznych, chemicznych oraz fizycznych w procesie produkcji, obrotu oraz składowania produktów żywnościowych. Nowoczesne kontrole uwzględniają w swoich praktykach przede wszystkim specjalistyczne systemy nadzoru, w tym system HACCP, jednak często wspomagane są przez coraz bardziej zaawansowany technologicznie sprzęt. Do tego rodzaju rozwiązań należą np. detektory ciał obcych.

Technologia X-Ray – nowoczesna eliminacja zagrożeń żywności

Innowacyjna technologia X-Ray to rozwiązanie, które znalazło zastosowanie w detektorach ciał obcych marki Mekitec. Te nowoczesne urządzenia umożliwiają wykrycie bardzo małych (nawet 0,5 mm) cząsteczek metalu, niestandardowych zanieczyszczeń, chrząstek oraz elementów szkła m.in. w wytwarzanych produktach żywnościowych. Detektory MEKI stanowią zatem doskonały systemem kontroli jakości dla niemal wszystkich sektorów przemysłu spożywczego, w tym produkcji i przetwórstwa:

a także w:

Detektory zanieczyszczeń w produktach żywnościowych to skuteczny i niezawodny sposób wykrywania ciał obcych, mogących stanowić źródło zagrożenia zdrowia, a nawet życia konsumentów. To także idealne rozwiązanie dla producentów chcących uniknąć ryzyka zanieczyszczeń o dużej gęstości w gabarytowo większych produktach bądź przeciwnie – w produktach o niewielkich gabarytach. Jak wskazują statystyki, skuteczność rozwiązania w tym przypadku jest o 20% wyższa w porównaniu z innymi dostępnymi obecnie na rynku technologiami.

Zaletą urządzeń jest z pewnością ich kompaktowa budowa. Nawet niewielka ilość wolnej przestrzeni nie stanowi tutaj bariery w zastosowaniu urządzenia. Detektory idealnie wpisują się w realia pracy linii produkcyjnej praktycznie w każdym zakładzie produkcji spożywczej lub przetwórstwa spożywczego.

Jak zatem widać, detektory wykorzystujące innowacyjną technologię X-Ray to dobry sposób, aby kompleksowo i precyzyjnie zadbać o jakość produkowanej żywności, a przy okazji przygotować się na kontrole zewnętrzne uprawnionych do tego instytucji.