Szukaj
Logopack East

Nowoczesna kontrola produktów żywnościowych

Kontrola jakości żywności stanowi gwarancję, że to, co trafia na nasze stoły, jest zdrowe i bezpieczne dla naszego zdrowia i życia. Dlatego też żywność, po którą sięgamy, musi spełniać konkretne, ustalone standardy i normy, a weryfikują to audyty. Kto kontroluje żywność w Polsce? Za bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych odpowiadają przede wszystkim ich producenci. W drugiej kolejności instytucje kontrolujące działalność przemysłu spożywczego. Stąd też żywność produkowana w Polsce podlega kontrolom zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym. W każdym przypadku wykorzystuje się odpowiednie procedury i zaawansowany technologicznie sprzęt, pozwalający np. na wykrycie zanieczyszczeń w produktach żywnościowych.

Na etapie wytwarzania za żywność odpowiada jej producent

Podczas realizacji procesu wytwarzania produktów spożywczych kluczową rolę odgrywa utrzymanie właściwych warunków higienicznych, m.in. w zakresie pomieszczeń, maszyn oraz personelu produkcyjnego. Nie mniej istotną kwestią jest nieustanny monitoring zagrożeń biologicznych, chemicznych oraz fizycznych w procesie produkcji, obrotu oraz składowania produktów żywnościowych. Nowoczesne kontrole uwzględniają w swoich praktykach przede wszystkim specjalistyczne systemy nadzoru, w tym system HACCP, jednak często wspomagane są przez coraz bardziej zaawansowany technologicznie sprzęt. Do tego rodzaju rozwiązań należą np. detektory ciał obcych.

Technologia X-Ray – nowoczesna eliminacja zagrożeÅ„ żywnoÅ›ci

Innowacyjna technologia X-Ray to rozwiązanie, które znalazło zastosowanie w detektorach ciał obcych marki Mekitec. Te nowoczesne urządzenia umożliwiają wykrycie bardzo małych (nawet 0,5 mm) cząsteczek metalu, niestandardowych zanieczyszczeń, chrząstek oraz elementów szkła m.in. w wytwarzanych produktach żywnościowych. Detektory MEKI stanowią zatem doskonały systemem kontroli jakości dla niemal wszystkich sektorów przemysłu spożywczego, w tym produkcji i przetwórstwa:

  • miÄ™sa i drobiu,
  • ryb,
  • warzyw i owoców,
  • dodatków smakowych,
  • daÅ„ gotowych,

a także w:

  • piekarnictwie,
  • mleczarstwie,
  • konfekcjonowaniu żywnoÅ›ci.

Detektory zanieczyszczeÅ„ w produktach żywnoÅ›ciowych to skuteczny i niezawodny sposób wykrywania ciaÅ‚ obcych, mogÄ…cych stanowić źródÅ‚o zagrożenia zdrowia, a nawet życia konsumentów. To także idealne rozwiÄ…zanie dla producentów chcÄ…cych uniknąć ryzyka zanieczyszczeÅ„ o dużej gÄ™stoÅ›ci w gabarytowo wiÄ™kszych produktach bÄ…dź przeciwnie – w produktach o niewielkich gabarytach. Jak wskazujÄ… statystyki, skuteczność rozwiÄ…zania w tym przypadku jest o 20% wyższa w porównaniu z innymi dostÄ™pnymi obecnie na rynku technologiami. ZaletÄ… urzÄ…dzeÅ„ jest z pewnoÅ›ciÄ… ich kompaktowa budowa. Nawet niewielka ilość wolnej przestrzeni nie stanowi tutaj bariery w zastosowaniu urzÄ…dzenia. Detektory idealnie wpisujÄ… siÄ™ w realia pracy linii produkcyjnej praktycznie w każdym zakÅ‚adzie produkcji spożywczej lub przetwórstwa spożywczego. Jak zatem widać, detektory wykorzystujÄ…ce innowacyjnÄ… technologiÄ™ X-Ray to dobry sposób, aby kompleksowo i precyzyjnie zadbać o jakość produkowanej żywnoÅ›ci, a przy okazji przygotować siÄ™ na kontrole zewnÄ™trzne uprawnionych do tego instytucji.

Nowoczesna kontrola produktów żywnościowych
Kontakt