Wykrywalność obecności ciał obcych w produktach spożywczych
Wybór: detektory x-Ray
O wartości żywności decyduje jej jakość i bezpieczeństwo.
Bezpieczeństwo żywności to oczekiwanie konsumentów wobec nabywanej i konsumowanej żywności oraz warunek do spełnienia dla producentów.
Jest to zatem według zapisu w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. „ogół warunków, które muszą być spełniane, i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością(…)”.
Spektrum zagrożeń na jakie narażona jest żywność w trakcie procesu produkcyjnego jest szerokie, a składają się na nie czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne.
Aby sprostać wymaganiom jakościowym, prawo zobowiązuje producentów żywności do prowadzenia kontroli prewencyjnych, a w razie wystąpienia punktów krytycznych, zadbania, by zidentyfikowane i zanalizowane zagrożenia były znacznie zminimalizowane lub zostały podjęte kroki zapobiegawcze.
Powszechnie w zakładach produkujących żywność przyjęto stosowanie analizy ryzyka do zarządzania zagrożeniami. Takimi sposobami zarządzania zagrożeniami dla jakości i bezpieczeństwa żywności są wykorzystywane następujące systemy HACCP, ISO 22000 oraz standardy BRC, QS, GAP, IFS, FSSC2200, EQA sce i inne.
Ze względu na szeroki zakres możliwych do wykrycia zanieczyszczeń fizycznych czyli ciał obcych (szkło, metal, kamienie, tworzywa sztuczne i inne), a także dużą dokładność wskazań coraz popularniejsze stają się detektory radiologiczne stanowiące efektywne wsparcie kontroli prewencyjnej.
Urządzenia tego typu są montowane na końcowym etapie procesu technologicznego produktu, już po jego zapakowaniu. Stosowane są w połączeniu z urządzeniami do automatycznego usuwania niezgodnego produktu, alarmowania z zatrzymaniem linii w przypadku stwierdzenia zanieczyszczenia lub z systemem lokalizacji wadliwego artykułu w celu późniejszego jego usunięcia.
Systemy rentgenowskie (ang. x-Ray) bazują na porównywaniu różnicy gęstości produktu i ciała obcego. Zanieczyszczenie o gęstości wyższej niż produkt pochłania więcej promieni X, a ich zmieniająca się intensywność umożliwia utworzenie przez detektor obrazu rentgenowskiego naświetlanego produktu, a w rezultacie wykrycie zanieczyszczenia.
Nowoczesne detektory rentgenowskie mogą również ważyć, sprawdzać stopień napełnienia, porównywać wymiary, liczyć składniki, identyfikować brakujące lub zniszczone produkty oraz wykrywać zniszczone produkty i opakowania. Funkcje te umożliwiają zatem „producentowi uzyskanie jednorodności i niezawodności wyboru przy możliwie niskich kosztach i maksymalnym dopasowaniu do wymagań rynku” (Wiliam E. Deming).