Dania gotowe
W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie konsumenci regularnie szukają wygodnych, gotowych do spożycia produktów spożywczych, które mogą dopasować się do stylu życia w ruchu. Produkty takie jak posiłki nadające się do kuchenki mikrofalowej są atrakcyjne dla wielu konsumentów ze względu na szybkość przygotowania i mały wysiłek, jakiego wymagają.
WYKRYWANIE ZANIECZYSZCZEŃ W DANIACH GOTOWYCH
Z powodu używania wielu surowców oraz złożonego procesu przygotowania i pakowania, gotowe do spożycia produkty spożywcze niosą ze sobą duże ryzyko zanieczyszczenia ciałami obcymi. Jest to ważny powód do niepokoju, ponieważ dania gotowe są konsumowane bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, często bez konieczności obróbki, co stwarza jeszcze większe ryzyko zranienia konsumentów.
Zanieczyszczenia znalezione w gotowych do spożycia produktach, takich jak kubki makaronu, sałatki, zapakowane kanapki, mogą być różne, od kamieni, szkła, metali do plastiku. Może to spowodować wycofanie produktu z rynku, co negatywnie wpłynie na markę producenta, a to doprowadzi do znacznych strat. Najgorszym scenariuszem jest to, że zanieczyszczenie jest wykryte po tym, jak konsument został już zraniony przez ciało obce (taki jak szkło lub metale).