Szukaj

Dania gotowe do spożycia często zawierają przegródki o różnej zawartości, takie jak sałatki i sosy, wołowina i puree ziemniaczane. Dla producentów żywności ważne jest, aby upewnić się, że każda komora zawiera to, co powinna, ale także, aby nie zawierała żadnych ciał obcych, które mogą być niebezpieczne dla konsumentów. Można to osiagnąć dzięki kontroli rentgenowskiej.

Dania gotowe

W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie konsumenci regularnie szukają wygodnych, gotowych do spożycia produktów spożywczych, które mogą dopasować się do stylu życia w ruchu. Produkty takie jak posiłki nadające się do kuchenki mikrofalowej są atrakcyjne dla wielu konsumentów ze względu na szybkość przygotowania i mały wysiłek, jakiego wymagają.




WYKRYWANIE ZANIECZYSZCZEŃ W DANIACH GOTOWYCH

Z powodu używania wielu surowców oraz złożonego procesu przygotowania i pakowania, gotowe do spożycia produkty spożywcze niosą ze sobą duże ryzyko zanieczyszczenia ciałami obcymi. Jest to ważny powód do niepokoju, ponieważ dania gotowe są konsumowane bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, często bez konieczności obróbki, co stwarza jeszcze większe ryzyko zranienia konsumentów.

Zanieczyszczenia znalezione w gotowych do spożycia produktach, takich jak kubki makaronu, sałatki, zapakowane kanapki, mogą być różne, od kamieni, szkła, metali do plastiku. Może to spowodować wycofanie produktu z rynku, co negatywnie wpłynie na markę producenta, a to doprowadzi do znacznych strat. Najgorszym scenariuszem jest to, że zanieczyszczenie jest wykryte po tym, jak konsument został już zraniony przez ciało obce (taki jak szkło lub metale).

Kontakt