Szukaj

Mrożonki




INSPEKCJA W BRANŻY MROŻONEK

Potrzeba wygodniejszych, łatwiejszych do przygotowania posiłków spowodowała szybki rozwój rynku mrożonek. Od mrożonego mięsa, obiadów i przystawek po mrożone warzywa i desery, producenci żywności są pod ciągłą presją, aby produkować duże ilości mrożonek.

W dzisiejszych czasach konsumenci wybierają markę żywności, która ma opinię zdrowej, wysokiej jakości, a przede wszystkim – bezpiecznej. Aby sprostać wymaganiom konsumentów i ograniczyć ewentualne reklamacje i zwroty produktów, producenci zaczęli inwestować w kontrolę bezpieczeństwa i ogólną kontrolę jakości, które można osiągnąć dzięki detektorom ciał obcych.

WYKRYWANIE CIAŁ OBCYCH W ŻYWNOŚCI ZAMROŻONEJ

W badaniu opublikowanym przez Stowarzyszenie Producentów Spożywczych (GMA) w 2011 r. ujawniono, że 81% respondentów widziało ryzyko finansowe związane z rynkiem mrożonek, a aż 58% firm doświadczyło wycofania co najmniej jednego produktu w ciągu ostatnich 5 lat lat ze względu na obecność ciał obcych w opakowaniu.

Kiedy istnieje ryzyko, że zanieczyszczenie, takie jak metal lub fragmenty szkła, znajdzie się w zapakowanym produkcie, ważne jest, aby podjąć wszelkie środki ostrożności, aby go wyeliminować, zanim produkty zostaną wysłane do klientów. Jeśli dojdzie do zanieczyszczenia, Twoi klienci są narażeni na obrażenia; wycofanie jest nieuniknione.

Według badania GMA, szacunkowa strata finansowa spowodowana wycofaniem wynosi średnio ok. 10 mln USD, może wynosić od mniej niż 1 mln do ponad 100 mln USD.

Nie obejmuje to kosztów pośrednich, np. z powodu uszkodzenia marki i utraty przyszłej sprzedaży. Koszty pośrednie są prawie niemożliwe do oszacowania, ale w dłuższej perspektywie mogą nawet przekroczyć bezpośrednie koszty wycofania produktu, gdy konsumenci całkowicie przestaną kupować daną markę”.

Kontakt