Mięso i owoce morza
RYZYKO BRANŻOWE
Praca z mięsem i owocami morza – od wędlin, kiełbas i pokrojonego mięsa po ryby, krewetki i ryby w puszkach – oznacza konieczność zajmowania się resztkami i odpadami, takimi jak kości i metal, które mogą zostać wprowadzone do produktu podczas przetwarzania; takie ciała obce mogą stwarzać ryzyko zadławienia, co jest zagrożeniem dla konsumentów. Narzędzia tnące używane podczas obróbki, takie jak noże, również mogą przedostać się do produktu końcowego i są jednymi z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń produktów.
Badanie przeprowadzone przez Stowarzyszenie Producentów Spożywczych (GMA) w 2011 r. ujawnia, że 81% respondentów uznało ryzyko finansowe związane z wycofaniem produktu za poważną katastrofę. Ten sam raport wskazuje, że 58% ankietowanych firm w sposób alarmujący dokonało wycofania produktów w ciągu ostatnich 5 lat. Jeśli jesteś producentem mięsa dostarczającym wołowinę, kurczaki, wieprzowinę lub owoce morza i chcesz zapobiec tak kosztownym stratom, możesz polegać na rewolucyjnych systemach kontroli X-ray lub detektorach metali.