Owoce i warzywa
Zanieczyszczenia te nie tylko zagrażają dobrobytowi konsumentów, ale mogą również drogo kosztować producentów. Ochrona marki jest najważniejsza, jeśli chodzi o towary jednorodne, takie jak owoce i warzywa, dlatego producenci muszą zaostrzyć kontrolę jakości żywności.
RYZYKO BRANŻOWE
Owoce i warzywa, bez względu na to, jak świeże, nadal mogą być narażone na zanieczyszczenie. Kamienie mogą przedostać się do produktu podczas zbioru i przetwarzania, a same narzędzia używane do zbierania mogą również powodować zanieczyszczenie, a nawet dostać się do torebki zawierającej produkty. Maszyny, które kroją produkt, mogą również pozostawić metalowe szczątki, które mogą być szkodliwe dla konsumentów i kosztowne dla producentów.
Stowarzyszenie Producentów Artykułów Spożywczych (GMA) przeprowadziło badanie wśród producentów, w którym odkryto, że szacunkowa wartość finansowa wycofanego produktu wynosi około 9 mln USD w przypadku około połowy badanych producentów. W badaniu zauważono również, że 58% respondentów przyznało się, że doświadczyło wycofania produktu w ciągu ostatnich 5 lat od badania.
Wycofania produktów są bardzo poważnym zagrożeniem dla producentów i mogą łatwo zrujnować zaufanie klientów wobec marki. Reputacja jest wszystkim, jeśli chodzi o jednorodne towary, takie jak owoce i warzywa, dlatego producenci muszą zaostrzyć kontrolę jakości żywności. Skuteczne wykrywanie tych ciał obcych w owocach i warzywach może być żmudne i kosztowne, chyba że użyjesz detektorów metali lub X-ray. Nasze systemy są bezpieczny, szybkie i niezawodne w użyciu dla wszystkich rodzajów produktów .