Płyny
Wybrane urządzenie kontrolne zapewniające bezpieczeństwo opakowań żywności płynnej powinno uwzględniać te cechy produktu. Odpowiednie prowadnice produktów i płynne przenoszenie to absolutne minimum, jeśli chodzi o bezproblemową kontrolę.
Podczas kontroli płynnych produktów spożywczych, które znajdują się w wysokich opakowaniach podstawowych, często stosuje się systemy X-ray ze strzelaniem bocznym, co oznacza, że generator promieni rentgenowskich jest umieszczony z przodu lub z tyłu systemu, a nie na górze lub na dole. W ten sposób opakowanie może być skutecznie sprawdzone, pozostawiając niewiele lub żadnych martwych punktów. Z detektorów metali sprawdzą się tutaj maszyny rurowe, przez które płyn może przedostać się przed zapakowaniem.
WYKRYWANIE ZANIECZYSZCZEŃ
Ocena ryzyka zanieczyszczenia jest niezbędna, jeśli chodzi o zapobieganie niebezpiecznym ciałom obcym w produkcji płynnej żywności. Proaktywne unikanie i łagodzenie skutków skażenia materiałów, takich jak szkło lub tworzywa sztuczne o małej gęstości, pomaga ograniczyć ryzyko zanieczyszczenia, ale nie wystarcza do zapewnienia, że produkty spożywcze są bezpieczne do spożycia.
Planując konfigurację sprzętu do inspekcji płynnych produktów spożywczych, należy pamiętać, jakie są główne rzeczy, które chcesz osiągnąć w jej wyniku.
W wielu przypadkach osiągnięcie wysokiej jakości płynnych produktów spożywczych oznacza zapewnienie, że produkty są wolne od wszelkich zanieczyszczeń ciałami obcymi, a także utrzymanie prawidłowego poziomu napełnienia. Obie te rzeczy można osiągnąć za pomocą systemów X-ray.