Szukaj

Sektor przekąsek w przemyśle spożywczym jest niezwykle konkurencyjny, przynosząc co roku ponad 370 mld USD. Konsumenci mają wiele możliwości i często wybierają markę żywności, która jest znana jako zdrowa, najwyższej jakości, a przede wszystkim – bezpieczna.

Przekąski

Ponieważ przekąski są zwykle spożywane bez przygotowania, ważne jest, aby wszystkie produkty gotowe do spożycia były bezpieczne. Aby sprostać wymaganiom konsumentów, ograniczyć ewentualne reklamacje i uniknąć wycofywania produktów, producenci przekąsek zaczęli inwestować w kontrolę bezpieczeństwa i ogólną kontrolę jakości, co można osiągnąć dzięki kontroli rentgenowskiej.




WYKRYWANIE ZANIECZYSZCZEŃ W PRZEKĄSKACH

Aby stworzyć wysokiej jakości pyszne przekąski, producenci mogą być zmuszeni do pozyskiwania składników od różnych dostawców. Może to stwarzać ryzyko, ponieważ niektóre ze składników mogą być zanieczyszczone ciałami obcymi, takimi jak kamienie lub metale, co może spowodować wycofanie produktu z rynku, a to negatywnie wpłynie na przychody firmy i wizerunek marki.

Niestety, wycofywanie produktów z rynku jest częstym zjawiskiem w branży przekąsek, jak wynika z badania przeprowadzonego przez Stowarzyszenie Producentów Spożywczych (GMA), same orzechy były czwartym najczęściej wycofywanym produktem w USA w 2014 r.

Kontakt